Dermatoskopi vücuttaki benleri yakından takip eder. Vücuttaki benlerin takibinde kullanılan yöntemlerden biri de tüm vücut haritalama yöntemidir. Bu yöntemle cilt kanserlerinde daha hızlı teşhis konulabilir. Cilt kanserleri deri üzerinde değişimler yaratarak belirti gösterir. Bu sebeple ciltteki leke, ben, yara, yumru ve lezyon gibi oluşumlar yakından takip edilmelidir. Böylelikle kanser oluşumları erken evrede teşhis edilebilir. Bu da tedavi başarısını beraberinde getirir.
Tüm Vücut Haritalama Yöntemiyle Ben Tarama Nedir?
Dermatoskopi cihazı ile cildin yakından takibi önemlidir. Ben tarama da bu takibi gerçekleştirmede kullanılır. Vücutta beliren her lezyon ya da ben ayrı ayrı takip edilebilir. Tüm vücut haritalama yöntemiyle ben tarama ile en doğru tedavi de gerçekleştirilebilir. Cilt kanserlerinin en önemli risk faktörleri solaryum, çok sayıda ben, güneşe yoğun maruziyet, yaş, açık tenli olma ve ailede cilt kanseri öyküsüdür.
Tüm Vücut Haritalama Yöntemiyle Ben Tarama İşleminin Özellikleri
- Tüm vücut haritalama yöntemi, cilt kanserini erken evrede teşhis eden önemli teknolojilerden biridir.
- Hızlı fotoğraflama yapılarak tüm vücut taranır.
- Dermoskopi ve tüm vücut haritalanması yöntemleri birlikte kullanılır.
- Yeni ve değişim gösteren lezyon ve benler anında tespit edilir.
Ben Haritası Nasıl Çıkarılır?
“Ben haritası nasıl çıkarılır?” sorusu şu şekilde yanıtlanabilir: İşlem öncesindeki en önemli aşama kişinin benlerdeki değişikliklere dikkat etmesidir. Benlerde yaşanabilen değişimler şöyledir:
- Asimetri (A): Vücuttaki benin bir kısmının diğerinden şekil, renk ve büyüklük olarak farklı olması
- Sınır-Border (B): Benin düzensiz sınırları olması ve bu sınırlarda girinti, çıkıntı bulunması
- Renk-Color (C): Vücuttaki benlerden birinin renginde koyulaşma olması ya da bende birden fazla rengin aynı anda olması
- Çap-Diameter (D): Benin boyutunun 5 mm’den fazla olması
- Değişim-Evolution (E): Bende aniden ortaya çıkan kaşıntı, büyüme, kanama ve kabarma gibi durumların yaşanması
Bu sürecin doğru gözlemlenmesinin ardından dermatolog dermatoskop ile ben takibini gerçekleştirir. Ben olan bölgeye özel bir solüsyon damlatılır ve benin detaylı olarak görülmesi sağlanır. Ben sayısının fazla olması durumunda tüm vücut haritalama yöntemi ile tarama gerçekleştirilir. 6 ay ile 1 yıl aralıklarla takip edilen benlerdeki değişiklik kolaylıkla tespit edilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
İçerik Güncelleme Tarihi : 14.12.2022