Lazerle Leke Tedavisi

Cildimizde oluşan lekeleri;
* Doğumsal lekeler
* Güneş lekeleri (Melazma, solar lentigo)
* Postinflamatuar hiperpigmentasyon (cildin tahrişi sonrası hassasiyetin artmasına bağlı örneğin; egzama veya peeling sonrası oluşan lekeler)
* Çiller olarak ayırabiliriz.

Bu lekelerin tedavisinde medikal ilaçlar dışında kimyasal peeling ve lazer uygulamaları kullanılmaktadır. Alexandrite ve diode (diyot) lazerler özellikle çil, solar lentigoların ve yaşlılık lekelerinin tedavisinde etkili olmaktadır. Alexandrite lazer bu tip lekelerde 1 veya 2 seans uygulanmaktadır.

Güneş ışınları cildimizde lekelerin oluşmasına neden olabilir. Güneşe, hormonal değişikliklere (gebelik, tiroid fonksiyon bozuklukları gibi) ve ilaçlara (doğum kontrol hapları gibi) bağlı gelişen lekelerin ve doğumsal lekelerin yok edilmesi veya azaltılmasında Q-Switched Nd:YAG lazerler kullanılmaktadır. Uygulama öncesinde sürülen karbon bazlı solüsyon bir çeşit peeling etkisi de yaparak daha efektif sonuçlar alınmasını sağlamaktadır. Tedavi protokolü 6-10 seans arasındadır. Bu tip lazerler üst yüzeye yani epidermise hiçbir zarar vermeden dermisdeki melanin pigmentini hedef almaktadırlar. Yaz kış rahatlıkla uygulanabilmektedirler. Seans aralıkları 1 hafta ile 15 gün arasındadır. Günümüzde bu lekelerin çoğunun tedavisi mevcuttur.

Çoğumuzda ya doğumla birlikte ya da sonradan oluşan lekeler mevcuttur. Özellikle yüzümüzde oluşan lekeler görünüşümüzü bozduğunda bunlardan kurtulmak için çareler ararız. Günümüzde bu lekelerin çoğunun tedavisi mevcuttur. Ancak leke tedavisi işleminden önce lekenin neden oluştuğunun ve bir hastalığın bulgusu olarak ortaya çıkıp çıkmadığının tespit edilmesi gerekir.

Lazer Ile Leke Tedavisi
Akne Nedir ve Nasıl Oluşur?

Akne cilt üzerinde beliren, sınırları belli olan kırmızımsı, iltihaplı kabartılardır. Oluşum sebebi hormonal değişim ve dengesizliklerdir. Özellikle hormon değişimi ve gelişimi yaşanan ergenlik döneminde artmaktadır. Akneler ergenlik tamamlandıktan sonra kendiliğinden iyileşebilir. Ergenlik sonunda iyileşmeyen ve aktif halde varlığını sürdüren hatta çoğalan aknelerin ise çeşitli sebepleri olabilir. Bu sebeplerin başında hormon bozuklukları, kistler ve cilt tipindeki aşırı yağlanma, guatr gibi problemler gelebilir. Bu nedenle ergenlik sonunda geçmeyen aktif akneler için zaman kaybetmeden doktora başvurmak ve akne probleminin temelinde yatan nedeni öğrenmek tedavi seyri için çok önemlidir.

Akneler Tedavi Edilebilir Mi?

Akne tedavisi mümkündür. Tabi ki doğru teşhis ve tedavi planı ile. Akne tedavisinde ilk adım ilaç tedavisi ve ardından lazer tedavisidir.

Lazer ile Akne Tedavisi

Lazer, estetik uygulama ve tedavilerde oldukça sık kullanılan bir tedavi aracıdır. Bu nedenle çeşitli problemler için farklı özelliklerde lazer sistemleri geliştirilmiştir. Gelişen teknoloji ile birlikte cilt ve aktif akne tedavisinde de lazer teknolojisinden faydalanılabilmektedir.
Lazer ile akne tedavisi, akneler ve akneli cilt üzerinde uygulanır. Lazerin ısı enerjisi ile akneler kurutulur, akne oluşumuna zemin hazırlayan cilt yağlanması kontrol altına alınır, gözenekler sıkılaştırılır ve sivilceler önlenir. Her seansta daha da etkili olan aktif akne kurutma etkisi ile cilt üzerinde olan akneler tedavi edilir ve akne ardından oluşması muhtemel olan akne izleri de engellenerek daha sıkı, sivilcesiz, parlak ve yağlanması kontrol altına alınmış bir cilt elde edilir.

Lazerle Akne Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Lazer ile akne tedavisi uygulanmadan önce deri üzeri tedavi için hazırlanır. Hazırlık aşamasında cilt üzerinin temizlenmesi çok önemlidir. Çünkü lazer ışınlarının etkili olması için deri üzerinde hiç bir kır ve makyaj kalıntısı olmaması gerekir. Cilt temiz ve kuru olduktan sonra doktorun problem derecesine göre uygun gördüğü ayarda lazer atışları başlatılır. Bu şekilde akne kurutma ve iyileştirme tetikleme etkisi başlatılır.

 
Lazer ile Akne Tedavisi Hangi Bölgelerde Uygulanabilir?

Söz konusu tedavi,
* Yüz (alın, yanak, çene, elmacık)
* Sırt gibi bölgelerde uygulanmaktadır. Bu bölgeler dışında akne ve akne izi problemi olan tüm bölgelerde de doktor muayenesi sonucunda uygun alanlarda tedavi yapılabilir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

 

İçerik Güncelleme Tarihi : 14.12.2022