Dolgu Uygulamaları

Yer çekimi, güneş hasarı ve yaşla birlikte ortaya çıkan derin çizgileri düzeltmek, kırışıklıkları azaltmak ve yüzü yeniden şekillendirmek için uygulanan kozmetik bir işlemdir. Genellikle etkisi 9-12 aya kadar süren işlemde hyalüronik asit enjekte edilir. Uygulaması son derece kolaydır. Lokal anestezik kremler ile acısız, kısa sürede yapılabilmektedir. Kırışıklıkları gidermek ve cildi toparlamak (likit yüz kaldırma) ve daha genç göstermek için kullanılırlar.

 

Peki, bu işlemde kullanılan dolgu maddeleri nelerdir?

Hyalüronik asit, en çok kullanılan dolgu maddesidir. Etki süresi ortalama 1 yıldır, az hareket eden bölgelere yapıldığında etki süresi uzayabilir. Bu maddenin alerji riski oldukça azdır.

 

Dolgu nerelerde kullanılır?

Nazolabial çizgiler (burundan dudak yan taraflarına uzanan çizgiler),

Dudak kenarlarından aşağıya inen çizgiler,

Dudak üstündeki mimik çizgileri (perioral çizgiler),

Derin sivilce ve yara izleri,

Dudak dolgunlaştırma,

Elmacık kemiği ve yanaklar,

El üzeri

 

Dudak dolgusu; Zaman içinde dudaklar incelmeye, şeklini ve dolgunluğunu kaybetmeye başlar. Dudakları tekrar eski dolgunluğuna kavuşturmak için hyalüronik asit dolguları kullanılabilir.

Burun ve ağız çevresinde oluklar; Burun altından başlayarak dudak çevresine doğru genişleyen çizgi veya oluklar yağ dokusunun yön değiştirmesi nedeniyle ortaya çıkar ve hyalüronik asit dolgusu veya yağ dokusu ile doldurulabilir.

Yanaklar, şakaklar ve alt çene; Yağ dokusu azaldıkça bu bölgelerde sarkma ve incelme başlar. Yoğun hyalüronik asit dolgular bu bölgelerde mükemmel sonuç verir.

Gözaltı torbaları ve çöküklüğü; Gözaltı torbası, burun köprüsünün altı ile alt göz kapağı hizasından başlar ve yanaklara doğru genişler. Hyalüronik asit ile tedavi edilebilir. Mor halkaların azalması ışık dolgusu ile mümkündür.

Daha dengeli bir çene; Yaş ilerledikçe çene küçülür ve geri çekilir. Kısa süre kalıcı çözümler için çene hattına hyalüronik asit dolgusu yaparak kaybolan görüntü geri kazanılabilir. Dolgular çene kemiğinin ön ve arkasından enjekte edilerek, çene hattı yumuşatılabilir ve daha orantılı bir çene elde edilebilir. 18 aya kadar etkinliği olan hacimlendirici dolgularla yüz ovali belirginleştirilip yüze çekici ifade veren ters üçgene sahip olunması sağlanabilir.

Kaşları kaldırır; Üst göz kapağı ya da düşük kaşlar hyalüronik asit dolgu ile kaldırılabilmektedir. Kaş bölgesine dolgu enjekte edildiğinde kaşlar yukarı kalkar ve daha genç bir görünüm elde edilir.

 

Dolgu uygulaması ne kadar sürer?

Uygulama 15-30 dakika arası sürer. Uygulamadan hemen sonra normal hayatınıza dönebilirsiniz. Uygulama bölgesinde ağrı oluşmaz, hafif şişlik ve kızarıklık oluşabilir. Bir-iki günde geçecektir.

 

Uygulamasında herhangi bir yan etkiyle karşılaşabilir miyiz?

Çok nadir de olsa dolgu maddesine karşı alerji gelişebilir. Geçici zedelenme, şişme, kızarma oluşma ihtimali vardır. Nadir görülebilecek komplikasyonlardan birisi damar oklüzyonudur, tedavisi mümkündür. Erken müdahale edilmelidir.

 

Dolguların etki süresi

Geçici dolguların etki süresi 6 ay ile 24 ay arasında değişmektedir. Bu süre seçilen dolgunun içeriğine ve yoğunluğuna göre değişmektedir.

 

Dolgu, botoksla birlikte uygulanabilir mi?

Evet, özellikle yüzde yanakta veya iki kaş arasında derin çizgileri olan hastalarda botoks ile birlikte uygulaması çok daha iyi sonuç verir.

 

Dudak dolgunlaştırılması

Kişiden kişiye dudak şekilleri farklılık gösterir. Kişiye özgü uygulama yapılmalıdır. Tek seans ortalama 15-30 dakika sürer. Çok ince bir iğneyle hyalüronik asit preparatı derinin orta tabakasına enjekte edilir. İlk kez yapılıyorsa 2 veya 3 hafta sonra tamamlayıcı bir seans daha gerekebilir. Kullanılan dolgunun niteliği ve kişinin cilt yapısına göre etki ortalama 6-12 ay devam eder. Özellikle dudağın kırmızı ve beyaz çizgisi içerine yapılacak enjeksiyonlarla dudak konturları belirgin hale getirilebilir. Yine dudak mukozası ve philtrum içerisine yapılacak enjeksiyonlarla dudağın estetik görünümünde düzelme sağlanır. Son zamanlarda çıkan yeni preparatlarla, işlem sonrası şişlik yani ödem oluşma ihtimali de çok azalmıştır. Son derece doğal görünümde dudaklar oluşturmak mümkündür.

Dolgun dudaklar, tarih boyunca güzelliğin ve estetiğin simgesi olmuştur. Bazı kişilerde yapısal olarak bir incelik, bazen de yaşın ilerlemesi, menapoza girme gibi nedenlerle dudaklarda incelme söz konusu olabilmektedir. Yılda bir kez yapılacak basit bir işlemle güzel, şekilli ve istenirse daha dolgun doğal dudaklara kavuşabilirsiniz.